آيتالله حاج شيخ حسن سعيد تهراني فرزند جليل عالم خبير آيتالله حاج ميرزا عبدالله تهراني و نوادة گرامي آيتالله مجاهد حاج ميرزا مسيح تهراني (ره) در سال 1338 در تهران دیده به جهان گشود. دوران كودكى و نوجوانى را زير نظر پدرش گذراند. او با توصيه پدر و بر حسب ذوق درونى و استعداد ذاتى، علوم مقدماتى را در حوزه هاى علميه قم و تهران آموخت. آنگاه راهى حوزه مقدسه نجف اشرف شد و از محضر علماى اين حوزه نيز بهره برد. اساتيد وى عبارتند از:
آيت الله سيد محسن حكيم 2. آيت الله العظمى سيد ابوالقاسم خويى 3. آيت الله حسين بن على بن حسين حلى
ذكاوت و نبوغ علمي، ايشان را مورد نظر و علاقة استادان خود و علماي طراز اول حوزة نجف قرار داد. پس از پايان تحصيل به تهران بازگشت و در سال 1380 قمري اقدام به تأسيس كتابخانه و مدرسة چهل ستون مسجد جامع تهران كرد. با تلاش پيگير و بيوقفه او بخش اول ساختمان آن در سال 1386قمري به پايان رسيد و از اين سال فعاليت همه جانبة خود را در خدمت به فرهنگ اسلامي آغاز كرد.
اينك كتابخانة او با بيش از چهل هزار جلد كتاب همچنين گنجينة عظيم قرآن كريم كه شامل مجموعهاي گران سنگ از قرآنهاي نفيس خطي و چاپي و تفاسير و كتب ارزشمند علوم قرآني است، يكي از ذخاير بسيار نفيس و گرانبهاي كتب اسلامي در اين سرزمين به شمار ميرود. از ديگر اقدامهاي ارزنده و مؤثر آن مرحوم انتشار وسيع و گسترده معارف اسلامي به صورت نشريات متعدد و به زبانهاي مختلف براي كشورهاي آسيايي و آفريقايي و غربي به منظور ارائة سيماي تشيع به جهانيان است كه با استقبال و تقاضاي بيحد مواجه شد. ایشان بیش از 40 اثر دارند که از مهمترین آنها میتوان به:
1. تقريرات بحث آيت الله شيخ حسين حلى دماء ثلاثه 2. اصول فقه تقريرات (بحث آيت الله خويى) 3. الرسول والشيعه 4. موسوعة المكاسب 5. شيعتنا 6. حضرت فاطمه دژ شكست ناپذير وحى 7. امام حسين علیه السلام از ديدگاه وحى 8. همه در انتظار اويند 9. حكومت از ديدگاه قرآن و عترت 10. شرح قصيده بُرده 11. شناخت شیعه 12. ولايت فقيه. 13. اصول دین 14. الفقه فى تشريعه و تبيينه و استنباطه، اشاره کرد.
آيتالله حسن سعيد در سال 1380 ه.ق، اقدام به تأسيس كتابخانه چهل ستون مسجد جامع تهران كرد. بخش اول ساختمان اين كتابخانه در سال 1386 ه.ق تكميل شد و اينك با داشتن بيش از چهل هزار جلد كتاب و نيز گنجينه عظيمى از قرآن كريم، يكى از ذخاير بسيار نفيس و گرانبهاى كتب اسلامى در اين سرزمين بشمار مى رود. امروزه ارسال كتاب به ديگر نقاط ايران و برخى كشورهاى جهان به زبان هاى گوناگون، از ديگر فعاليت هاى مهم اين كتابخانه است..
آيت الله حسن سعيد وقتى از نجف به تهران بازگشت، براى جلوگيرى از تبليغات مسموم كه مغزهاى جوانان را در زمان رژيم طاغوت به سوى خود جلب مى كرد، مدرسه اى در كنار مسجد بنا كرد كه از سال 1386 ه.ق دوره هاى تحصيل در آن آغاز شد. او از بهترين مدرسان تهران و قم و اساتيدى چون حاج آقا نقوى و آيت الله سبحانى دعوت كرد تا طلاب جوان و نيروهاى دانشگاهى را با مبانى اسلامآشنا كنند.
علاقة وافر مرحوم آيتالله سعيد به مكتب سازنده و پرفيض امام جعفر صادق (ع) ايشان را برآن داشت تا به تعليم و تربيت طلاب علوم ديني و تكريم و حمايت از شاگردان اين مكتب و تقويت حوزههاي علميه همت گمارد.
پس از عمري مجاهدات بيدريغ و تلاش مالامال از خلوص در مسير اشاعة فرهنگ حضرات ائمة معصومين (ع) و دستيابي به اهداف مقدس تشيع، سرانجام سر اخلاص به مقدم مبارك مولايش نهاد و در روز چهارشنبه 18 شعبان المعظم 1416 قمري به ديدار معبود و وصال حق شتافت و در شهر مقدس قم در مقبرة شيخان به خاك سپرده شد.
و اينك نيز با تأسيس دايرةالمعارف قرآن كريم گام بسيار ارزشمندي در جهت نشر فرهنگ قرآني برداشته شده است.