آیت الله محمدمهدی آصفی در سال 1316 در شهر نجف اشرف دیده به جهان گشود. مرحوم پدرش آيت الله شيخ علي محمد آصفي از علما و مجتهدين معروف حوزه علميه نجف به شمار ميرفت.
مادر گرانقدر او زني صالحه و زاده نجف بود. پدرش مرحوم آيت الله شيخ محمدتقي بروجردي از فقهاي دوران خود محسوب ميشد و بزرگاني چون محقق نائيني، عراقي و اصفهاني از زمره بزرگترين شاگردان وي به شمار ميرفتند. «نهاية الافکار» نام اثري است که از آن بزرگوار به جاي مانده و شامل يک دورة اصولي عميق از تقريرات استاد شيخ ضياء الدين عراقي ميشود.
استاد ابتدا در نجف و بعد در حوزة علميه قم به تدريس فقه، اصول، فلسفه و مباحث و مطالعات عالي درس تفسير پرداخت. از اين ميان به مدت ده سال به تدريس خارج فقه و اصول در حوزه علميه قم اشتغال داشت .
استاد آصفي هفت سال نيز توليت «اداره شئون ديني کويت» را بر عهده داشت که در خلال آن هرگز از تدريس و فعاليتهاي علمي و تبليغي غافل نبود. و از رهگذر فعاليت هفت ساله استاد، خدمات ارزندهاي در منطقه به يادگار ماند.
علاوه بر والد گرانمايه ايشان، اساتيد سطح او عبارتند از: شيخ محمدعلي مدرس افغاني، آيت الله شيخ صدر الدين بادکوبي، آيت الله شيخ مجتبي لنکراني، آيت الله شهيد سيد اسدالله مدني و آيت الله شيخ محمدرضا مظفر.
همچنين استاد آصفي در تحصيل دروس پيشرفته فقه و اصول از بزرگاني نظير آيات عظام: سيد محسن حکيم، سيد ابوالقاسم خويي، سيد عبدالله شيرازي، شيخ باقر زنجاني، شيخ حسين حلي، سيد محمدرضا گلپايگاني و شيخ ميرزا هاشم آملي رحمه الله عليهم بهره وافي برد.
آيت الله آصفي از دو استاد خود اجازة اجتهاد دارد. اولين اجازة اجتهاد را از مرحوم آيت الله شيخ ميرزا هاشم آملي در سال 1393 هجري قمري و دومين اجازه را از آيت الله شيخ مرتضي آل ياسين در نجف اشرف و در سال 1394 اخذ نمود. متن اين اجازات در کتاب فقهي او تحت عنوان «مکلية الارض» که در سال 1390 تأليف نموده و بعدها به انتشار رسيد، آمده است.
بیشتر آثار او به زبان عربی است. برخی از این آثار به زبان های دیگر از جمله فارسی و اردو ترجمه شده است:
· فی رحاب القرآن. از ترجمه این اثر چهارده جلدی با نام «در آینه وحی» در مراسم بزرگداشت آصفی رونمایی شد.
· الاجتهاد و التقلید و سلطات الفقیه و صلاحیاته
· الامه الواحده والموقف من الفتنه الطائفیه
محمد مهدی آصفی در پی بیماری در بیمارستان بستری شد و در صبحدم روز نیمه خرداد 1394 دار فانی را وداع گفت. پس از تشییع جنازه وی در قم، پیکرش به نجف حمل شده و در حرم امام علی مدفون گشت. بسیاری از شخصیت های داخلی درگذشت وی را تسلیت گفتند از جمله سید علی خامنه ای، رهبر ایران، که در پیام خود، آصفی را فقیهی نواندیش، متکلمی ماهر و نویسنده ای پرکار ذکر نمود.